Jakie właściwości ma miąższ aloesowy

Nie sposób nie wspomnieć o tym, że miąższ z aloesu zawiera ogromną ilość rzadkich ale niezwykle wartościowych dla naszego organizmu substancji. Są to między innymi:

- cukry – jednocukry czyli monosacharydy, do których należą glukoza oraz fruktoza, a także wielocukry czyli polisacharydy – polimannozy, glukomannozy i niezwykle duża ilość mukopolisacharydów.
- biostymulatory – substancje pełniące rolę katalizatorów gdyż przyśpieszają zarówno proces regeneracji, jak również metabolizmu.- saponiny – wywierają zarówno ściągający, jak i odkażający
wpływ na skórę
Mukopolisacharydy to wielocukry charakteryzujące się długim łańcuchem węglowym, które są niezbędnym składnikiem wszystkich żywych komórek. Według niektórych naukowców stanowią one „tajną broń” aloe vera. W naturalnie stabilizowanym miąższu z aloesu znajdują się:

- substancje o działaniu przeciwbakteryjnym – związki siarkowe, lupeol, fenole, kwas cynamonowy,
- antrachinony (także substancje, które zwalczają wirusy i bakterie, a także działające przeciwbólowo) – niektóre olejki eteryczne, barbaloina, antracen, rezistannol, antranol i wiele innych,
- substancje przejawiające działanie przeciwbólowe – naturalny kwas salicylowy (lupeol) i mleczan magnezowy,
- substancje o działaniu przeciwzapalnym – kampesterol, bradykinaza, beta-sitosterol. Sok aloesowy nie posiada aloiny, a także emodyny, które występują w skórce. Substancje te w większych dawkach wpływają niekorzystnie na organizm