Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 podnoszą naturalną odporność organizmu, mają silne działanie przeciwzapalne, wpływają na właściwe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pracę mózgu. W tłustych rybach występują witaminy A i D, natomiast chude ryby są bogate w witaminy z grupy B. Nie sposób też pominąć faktu, że ryby są źródłem wysokowartościowego białka.Regularne jedzenie ryb może zapobiec zarówno chorobom układu krążenia, jak również nowotworowym. Jeszcze do niedawna ryby zajmowały honorowe miejsce na naszych stołach jedynie w święta bądź też podczas wakacji nad morzem. Ostatnio sytuacja uległa pewnej zmianie, ale i tak spożywamy ich
zbyt mało. Ich mięso to źródło witamin A, B oraz D, także niezwykle cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych , które wzmacniają m.in. naturalne mechanizmy obronne organizmu. Nienasycone kwasy tłuszczowe występujące w rybach chronią nasz organizm przed miażdżycą, schorzeniami układu krążenia oraz chorobami nowotworowymi. Ryb nie powinny jeść tylko osoby uczulone na ich białko.