Aloe Barbadensis

Od początku lat 30-tych XX stulecia zarówno Amerykanie, jak i Japończycy, a także Rosjanie prowadzili naukowe badania i testy kliniczne dotyczące Aloe Vera. Dowiodły one jego niezwykłych właściwości zdrowotnych. W głównej mierze skoncentrowano się na analizie właściwości najbardziej obiecującej gatunku tej rośliny – aloesu pospolitego hodowanego w Stanach Zjednoczonych - Aloe Vera inaczej zwany Aloe Barbadensis.  Rok 1963 – zakończył się sukcesem eksperyment trzech naukowców ze Stanów Zjednoczonych, którzy podawali miąższz aloesu osiemnastu pacjentom cierpiącym z powodu wrzodów występujących w układzie trawiennym. Odnotowano u nich dużą poprawę samopoczucia oraz szybki
powrót do zdrowia. • Od 1969 roku do końca lat 80-tych badaniu poddano przeciwzapalne, antybakteryjne , a także antygrzybicze zdolności pewnych substancji zawartych w miąższu z aloesu, do których należą mukopolisacharydy, czy antrachinony. Dowiedziono, że unicestwiają one streptokoki , a także drożdże (Candida Albicans) , jak również ich mutacje. Spostrzeżono, że w odróżnieniu od zwykłych antybiotyków nie wywołują skutków ubocznych w organizmie.