Od początku lat 30-tych XX stulecia zarówno Amerykanie, jak i Japończycy,
a także Rosjanie prowadzili naukowe badania i testy kliniczne dotyczące
Aloe Vera. Dowiodły one jego niezwykłych właściwości
zdrowotnych. W głównej mierze skoncentrowano się na analizie właściwości
najbardziej obiecującej gatunku tej rośliny – aloesu pospolitego
hodowanego w Stanach Zjednoczonych - Aloe Vera inaczej
zwany Aloe Barbadensis. Rok 1963 – zakończył się sukcesem eksperyment trzech naukowców ze Stanów Zjednoczonych, którzy podawali miąższz aloesu
osiemnastu pacjentom cierpiącym z powodu wrzodów występujących w
układzie trawiennym. Odnotowano u nich dużą poprawę samopoczucia oraz
szybki
powrót do zdrowia.
• Od 1969 roku do końca lat 80-tych badaniu poddano przeciwzapalne,
antybakteryjne , a także antygrzybicze zdolności pewnych substancji
zawartych w miąższu z aloesu, do których należą
mukopolisacharydy, czy antrachinony. Dowiedziono, że unicestwiają one
streptokoki , a także drożdże (Candida Albicans) , jak również ich
mutacje.
Spostrzeżono, że w odróżnieniu od zwykłych antybiotyków nie wywołują
skutków ubocznych w organizmie.