Niekiedy wystarczy naprawdę niewielka zmiana, żeby bez zbytniego wysiłku
pozbyć się nadmiaru kilo. Trzy razy w tygodniu dopraw posiłek strąkiem
papryczki chilli. Ta pikantna przyprawa usprawnia metabolizm, hamuje
proces odkładania się wałeczków tłuszczu, a więc działa na organizm
odchudzająco.
Jedna papryczka chili dołożona do jedzenia przyspiesza spalanie kalorii
aż o 25%. W ten prosty sposób schudniesz 2-3 kilo w ciągu 12 miesięcy.
Chili można dodawać nawet do owoców.
Sałatka z owoców i d dodatkiem chilli: mały ananas, nektarynka, banan,
śliwki, łyżka soku z
cytryny, szczypta soli i pieprzu, łyżeczka miodu, 1/4 chili.
Owoce obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Polać sałatkę
sosem z soku cytrynowego, miodu, soli oraz pieprzu. Strąk papryczki
pokroić drobno i połączyć z sałatką.
Pamiętaj by usunąć z papryczki nasiona, ponieważ mają one bardzo
ostry smak. Z reguły im mniejsza wielkość strąka, tym ostrzejszy.